piątek, 7 listopada 2014

Kokosowe placuszki

Przy robieniu rogalików kokosowych zostało mi 3 łyżki nadzienia twarogowego. Postanowiłam wykorzystać je do zrobienia na śniadanie kokosowych placuszków. Wyszły 2 małe wieżyczki przekładane dżemem malinowym. Twaróg i kokos są wyczuwalne, ale nie dominują w smaku. Bardzo smaczne na śniadanie lub popołudniowy deser.

Składniki:
3 łyżki nadzienia kokosowego pozostałego z rogalików,
100 g twarogu,
*1Ewentualnie 120 g twarogu i około 30 wiórków, powinno wyjść podobnie,
1 jajko,
100 ml mleka,
4 łyżki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,


Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aby powstała w miarę gładka masa i odstawić na kilka chwil. Rozgrzać patelnie, nakładać po łyżce masy i smażyć z dwóch stron po około 30 sec, lub do momentu zarumienienia się masy. Placuszki można przełożyć różnymi dżemami, kremem czekoladowym, masą kajmakową lub zjeść posypane lekko cukrem pudrem.

1 komentarz:

Gabriela Borowiec pisze...

super wyglądają te placuszki :) pozdrawiam!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...