poniedziałek, 5 marca 2012

Owsianka kakaowa


Po kilkunastu tradycyjnych owsiankach, człowiek sam zaczyna kombinować jakby tu urozmaicić sobie to przepyszne danie. Jestem osobą, które nie lubi robić cały czas tego samego, jeść tego samego, ciągle coś zmieniam, doprawiam, przekształcam. Moja ulubiona owsianka też została przerobiona, mimo że jest przepyszna to po jakimś czasie się po prostu przejada. Postanowiłam dodać kakao i owsianka od razu nabrała nowego smaku. Może to jeszcze nie to, ale warte spróbowania, tak dla odmiany, dla przełamania rutyny. Nie ma nic gorszego niż rutyna.


Składniki:

5 łyżek płatków owsianych

200 ml wrzącej wody

100 ml mleka 0,5%

1 łyżeczka kakao

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 łyżeczka miodu

4 migdały



Wykonanie:

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem, dodajemy kakao i cukier, mieszamy i zapominamy o nich na 5-10 minut, idziemy pościelić łóżko na przykład ;). Kiedy płatki nasiąkną, dodajemy mleko i gotujemy na bardzo wolnym ogniu. Niech „pyrkają” sobie przez jakiś czas, aż całość dostatecznie zgęstnieje. Pamiętać trzeba o przemieszaniu łyżką od czasu do czasu, żeby się nam nie przypaliły, wątpię aby zwęglone płatki smakowały wybornie. Całość przekładamy do naszej ulubionej miseczki, dekorujemy migdałami, polewamy miodkiem i zatapiamy naszą ulubioną łyżeczkę w przepysznej owsiance i zapominamy o otaczającej nas rzeczywistości na czas konsumpcji….. ahhhh pycha.

Smacznego !!!


3 komentarze:

Pauli pisze...

ah owsianka, moja milosc !
pozdrawiam gorąco.

Olga pisze...

Właśnie zjadłam owsiankę z twojego przepisu :D pyszotka! chciałam wrzucić zdjęcie na swojego bloga, ale tak szybko została zjedzona, że nie zdążyłam :D
jeszcze raz: mniam!

Agos pisze...

Super Oglo, że Ci smakowała. Jest przepyszna.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...