piątek, 20 stycznia 2012

Mój pierwszy chleb na zakwasie

I jest !!!!! nareszcie mogę się pochwalić moim pierwszym chlebem wytworzonym na własnoręcznie wyhodowanym zakwasie. Mój pierwszy chleb, niesamowicie smakowity, pełen ziaren. Stworzony z mąki w skład której wchodziły aż cztery ziarna: pszenica, jęczmień, żyto i owies. Chlebek jest bardzo zbity, ale nie przeszkadza mi to, bo na prawdę smakuje niesamowicie. Jak ja go zrobiłam….. pewnie zaprzeczę wszystkim metodą wytwarzania chleba w domowych warunkach, ale wyszedł i to jest najważniejsze. Po pierwsze sam zakwas stworzyłam z wyżej wymienionej mąki, gdzie przeważnie tworzy się go z samej mąki żytniej. Zakwas bulgotał, rósł… dokarmiałam moje żyjątko łyżką mąki i wody co 12 godzin i tak przez 4 bite dni. Wczoraj pachniał już bardzo dobrze, wiec postanowiłam nie czekać dłużej i wyrobić ciasto na chlebek. Do zakwasu dosypałam mojej czteroziarnistej maki i wody tak aby wyrobić w miarę miękką masę. Oczywiście dodałam soli i wsypałam trochę siemienia lnianego. Potem ciasto już tylko rosło i rosło, gdzie tak mniej więcej w połowie wyrastania przerobiłam je jeszcze raz. Później już tylko przełożyłam do keksówki, odczekałam aż znowu troszkę urośnie i wstawiłam do piekarnika na 50 minut. Zapach był oszałamiający, smak lekko kwaskowy ale bardzo smaczny, jak chleb na zakwasie. Dzisiaj idę poszukać w markecie mąki żytniej, mam nadzieję, że uda mi się znaleźć. Strasznie podoba mi się idea pieczenia domowego chleba, czeka na mnie mnóstwo przepisów, tylko mąki żytniej brak jak na razie. Dziwny ten kraj zwany Chile, sporo trzeba się naszukać, żeby znaleźć mąkę inna niż pszenną, jak również śmietanę kwaśną albo twaróg na sernik. Graniczy to z niemożliwym, ale się nie poddaje ;)
Tym razem nie napiszę dokładnego wykonania chleba i proporcji bo wszystko tak naprawdę było na oko, bez żadnych wag i proporcji. Ale za to pochwalę się zdjęciami mojego pysznego chlebka.




Smacznego !!!

2 komentarze:

dietetyczne fanaberie pisze...

Pierwsze koty za płoty :)
Lubie od czasu do czasu zrobić chlebek, chociaż tato wprowadził u nas w domu modę na bułki i jakos wszystkim "wygodniej"

Anonimowy pisze...

Aga, yo quiero uno de estos!! Cuando puedas hazme uno!!!

Gracias!!

Yislem

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...