Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (ja ½ szklanki wymieniłam na wieloziarnistą)
¾ szklanki letniej wody
¼ szklanki mleka
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 ¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
3-4 ząbki czosnku
50g masła
Ulubione zioła (ja tym razem posypałam sezamem i siemieniem lnianym)
Wykonanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, oliwę, mleko i wodę z drożdżami. Wszystko wymieszać. Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski. Wyrabiamy, aż zrobi się elastyczne i jednolite (około 5-7 minut). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 godziny). Następnie rozwałkujemy na prostokąt mniej więcej 20-35 cm, dzielimy na 3 centymetrowe pasy (tym razem zrobiłam krótsze i więcej bagietek). Każdy skręcamy wokół własnej osi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia. W czasie kiedy rosną nasze bagietki, przygotowujemy glazurę: roztapiamy masło i przeciskamy czosnek przez praskę, mieszamy całość. Wyrośnięte bagietki smarujemy glazurą czosnkową i posypujemy ziołami (tym razem u mnie sezam i siemię lniane).
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz