poniedziałek, 23 stycznia 2012

Muffiny kawowe z amaretto i czekoladą

Dawno nie było u mnie muffinek, zbierało się i zbierało i wreszcie wymyśliłam takie z kawą i amaretto. Wyszły bardziej amarettowe niż kawowe, ale w niczym mi to nie przeszkadza. Są bardzo aromatyczne, pełne kawałków czekolady z migdałami, z wierzchu też polane czekoladą i posypane cukrem pudrem z dodatkiem wiórek kokosowych, tzw: full wypas :). W sam raz na popołudniową kawkę.


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody)
1 jajko
1 kubeczek jogurtu naturalnego
¼ szklanki mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
½ szklanki oleju
40 ml amaretto
Czekolada z migdałami posiekana w kostkę


Wykonanie:
Jak prawie przy każdych muffinkach, przygotowujemy dwa naczynia. W jednym mieszamy wszystkie składniki mokre: mąka, cukier, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy: roztrzepane jajko, mleko, jogurt, ekstrakt waniliowy, olej, rozpuszczoną kawę i amaretto. Zawartość obu naczyń łączymy, mokre do suchych i mieszamy do połączenia składników, na koniec wrzucamy posiekaną czekoladę. Masę wykładamy do foremki muffinkowej wysmarowanej masłem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180*C.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...