Składniki na około 20 obwarzanek:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeszka cukru
1 łyżka oliwy (opcjonalnie)
do posypania (mak, sezam, sól)
jajko roztrzepane do posmarowania obwarzanek
Do dużej miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, sól i cukier. Wlać oliwę. Powoli dodawać letnią wodę i wyrabiać. Jeśli bedzie za gęste - dodaj ciepłą wodę. Ciasto ma być elastyczne, miękkie i nie przyklejać się do rąk. Wyrabiać jakiś czas (mi wystarczyło 5 min). Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski..... i teraz mamy do wyboru dwie techniki robienia dziurek w obwarzankach:
- Odrywamy kawałek ciasta wielkości piłki golfowej i robimy dziurkę w kuli, powoli ją poszerzając na dwa palce.
- Odrywamy kawałek ciasta, formujemy wałeczki grubości około 1 cm. i długości ok. 15 cm i łączymy ze sobą oba końce.
Jak dla mnie pierwsza metoda jest lepsza, przy drugiej metodzie jeżeli źle połączymy końce, to ciasto w czasie gotowania może się rozkleić.
Układamy na blasze i pozostawiamy przykryte do wyrośnię na 20 minut. W międzyczasie gotujemy wodę w garnku. Obwarzanki wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy po minucie z każdej strony. Wyciągamy z wody i układamy na blasze. Teraz możemy posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. No i do pieca na 25 minut, temperatura około 180*C.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz