poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Babeczki kajmakowe


Trochę przeszłam ostatnimi czasami z babeczkami… Coś szło nie tak, jak iść powinno. Albo ktoś źle mi życzył, bo wszystko za co się brałam nie wychodziło tak jak powinno.

Trzy razy podchodziłam do tych babeczek…
1.       Spektakularne zakalce,
2.       Zjadliwe, ale nie było wow,
3.       Wreszcie jest !!!

Dopiero za trzecim razem udało mi się nie spie***ć  wypieku…. Wyszły tak, jak mi się wymarzyło…Wyrosły, to po pierwsze, miały piękny karmelowy kolor, no i smakowały wspaniale.

Przepis ze Słodkich Fantazji okazał się idealny. Zmniejszyłam tylko ilość składników, tak aby było w sam raz na babeczki.

Do tego pokusiłam się o zrobienie własnego kremu do nich. Użyłam serka Philadelphia, aby złamać trochę słodycz masy kajmakowej.

No i jak się prezentują ?

Z babeczkami na razie kończę, nie na długo bo już poczyniłam zakupy do następnych, ale to za jakiś czas. Teraz pora może na jakieś ciastka, a może coś drożdżowego…. Jeszcze nie wiem, do następnego weekendu całe 5 dni, może mi się coś wyklaruje.

Z poniższych składników wyszło mi  11 babeczek, z czego 7 tylko z kremem.


Składniki:
3 jajka,
2 łyżki cukru,
*sok z połowy cytryny,
60g masła,
180g masy kajmakowej,
110g mąki pszennej,
60g mąki ziemniaczanej,
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

Dodatkowo:
½ opakowania serka Philadelphia,
*mniej więcej tyle samo masy kajmakowej (dodawałam na oko, aż spodobała mi się konsystencja i smak)


Wykonanie:
Masło razem z masą kajmakową rozpuścić w garnuszku. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtku. Dodać sok z cytryny.
Do masy jajecznej wlać kajmak z masłem i dokładnie wymieszać, następnie dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenie.

Przygotować foremkę na muffinki, masę wlewać do ¾ wysokości foremki. Piec 20 minut w 175 – 180 ̊C.



2 komentarze:

pieczone truskawki pisze...

pytasz jak się prezentują? WSPANIALE :)

Inspirowane Smakiem pisze...

minimalistycznie i pysznie.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...