piątek, 3 lutego 2012

Kurczak w sosie cytrynowo-miodowym

Jakiś czas temu zrobiłam mały eksperyment z kurczakiem, całkiem smaczny, chociaż następnym razem zmniejszę chyba ilość soku z cytryny. Nie jestem zbytnią zwolenniczką cytryny w kuchni, czasami się przydaje ale w większości przypadków można się bez niej obejść. Mojemu bardzo smakował lekko kwaskowo-miodowo-ziołowy smak kurczaka, ja chyba jeszcze poeksperymentuje z proporcjami. Ale na ten czas prezentuje to co wyszło mi ostatnim razem.

Składniki:

2 podwójne piersi z kurczaka

Sok z 4 cytryn

4-5 łyżek miodu

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka oregano

½ łyżeczki tymianku

½ łyżeczki rozmarynu
Sól, pieprz, papryka czerwona


Wykonanie:
Filety oczyścić i przekroić na pół, posypać solą i pieprzem oraz czerwoną papryką. Tym ostatnim dosyć solidnie. Z cytryn wycisnąć sok, wymieszać z miodem, oliwą i ziołami. Kawałki kurczaka maczać w sosiku i przekładać do naczynia żaroodpornego. Polać resztą sosu. Wstawić do piekarnika na 30-40 minut. Od czasu do czasu polewając kurczaka naszym sosem. Ja podałam z ryżem i pomidorami z cebulą.



Smacznego !!!

1 komentarz:

Arvén pisze...

Jak dla mnie chyba też zbyt cytrusowo, patrząc na ilość soku z cytryny ;) Ale to oryginalna i na pewno bardzo smakowita propozycja!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...