piątek, 27 lutego 2015

Muffiny jogurtowe z cytrynowym lukrem i migdałami

Powstały delikatnie muffiny z dodatkiem jogurtu, w których się po prostu zakochaliśmy. Bardzo mięciutkie , nawet drugiego dnia, puszyste i wilgotne. Muffiny powstały dzięki inspiracji przepisem na babkę jogurtową z Moich wypieków. Jest kilka zmian, pozostała jednak proporcja jogurtu do reszty składników. Bardzo szybki przepis pod warunkiem, że macie jaja i jogurt w temperaturze pokojowej. Ja polecam na małe co nieco do ulubionej kawki, lub jak w moim przypadku, do mojej ulubionej earl Grey


Składniki:
3 jajka M,
115 g cukru,
10 g cukru waniliowego,
250 g mąki pszennej,


120 g gęstego jogurtu naturalnego,
1 łyżka kakao,
75 ml oleju rzepakowego,

Lukier:
2-3 łyżki soku z cytryny,
*Cukier puder do momentu uzyskania gładkiej w miarę gęstej masy 


Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dolewać powoli olej i jogurt. Wszystko dobrze wymieszać mikserem. Przesianą mąkę wsypać do masy jajecznej i wymieszać do połączenia składników. Odłożyć niewielką część masy i dodać do niej kakao, połączyć. Do foremki muffinowej wlewać białą masę i po łyżeczce kleksa kakaowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na 20 min. lub do suchego patyczka. Wystudzone posmarować cytrynowym lukrem i posypać podprażonymi płatkami migdałów.

1 komentarz:

gin pisze...

Wyglądają znakomicie :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...