niedziela, 22 lutego 2015

Waniliowy pudding z kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest moją ulubioną, potem jest jęczmienna  i cała reszta. Jaglankę uwielbiam za szerokie zastosowanie w kuchni. Można na słodko, na słono, do nadziewania, do mielenia, do pieczenia. Dopiero ją odkrywam, bo dotychczas jadłam ją tylko na Wigilię w postaci jagiełek (kasza jaglana polana masełkiem, z cukrem i rodzynkami). Teraz jestem na etapie jaglanych puddingów. Uwielbiam je za prostotę, są sycące i za każdym razem może smakować troszkę inaczej. Dzisiaj wersja z wanilią, spróbujcie i przekonajcie się sami jak pyszne może być śniadanie. Kasza jaglana wraca do łask.


Składniki do ugotowania kaszy:
1 szklanka kaszy jaglanej,
2 szklanki wody
1 łyżka masła


Składniki na pudding:
½ banana,
125 ml ciepłego mleka,
1 laska wanilii,
1 łyżka miodu,
*połowa ugotowanej kaszy z przepisu powyżej,
*do ozdoby po łyżce ulubionego dżemu,


Wykonanie:
Najpierw trzeba ugotować kaszę. Ja najpierw ją troszkę prażę w garnku, dokładam łyżkę masła i dolewam wody. Gotuję na wolnym ogniu, aż będzie miękka.

Połowę ugotowanej kaszy przekładam do blendera, dodaję banana, miód, ziarenka wanilii i ciepłe mleko. Teraz tylko bzzzzzzzz parę chwil do uzyskania płynnej konsystencji. Można ją kontrolować ilością mleka. Teraz tylko dodatek dżemu i można pałaszować. Najlepiej smakuje na śniadanie. Smacznego !

3 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

takim deserem mogłabym się zajadać codziennie, ponieważ jestem ogromną fanką kaszy jaglanej!

Unknown pisze...

A co z drugą połowa kaszy?

Agos pisze...

drugą połowę można schować do lodówki na następny dzień i zrobić sobie znowu pudding lub zjeść na obiad ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...