poniedziałek, 2 września 2013

Krem czekoladowo - orzechowy

Takie coś chodziło i chodziło za mną od dłuuugiego czasu. Wreszcie zrobiłam i zaniemówiliśmy z Felipe, jest nieziemsko pyszne, a czym dłużej stoi w słoiczku smaki bardziej się przechodzą i jest jeszcze pyszniejsze. Taki krem pozwalamy sobie wyjadać prosto ze źródła, czyli wspomnianego słoiczka i mimo, że okropnie kaloryczne to jednak nieporównywalnie zdrowsze od sklepowych dziwolągów. Sam krem składa się z trzech składników. Nawet te 3 podstawowe składniki jakby rozłożyć na części pierwsze to i tak wyjdzie mniej niż legendarna nutella.

Sporo się naczytałam jak zrobić taki krem, w końcu poszłam na żywioł i wyszło jak widzicie. Krem trzymany w lodówce jest lekko twardawy, ale wystarczy wyjąć go na kilka chwil przed podaniem, aby doszedł do konsystencji idealnej na rozsmarowanie chociażby na takiej chałce. Polecam !


Składniki:
100 g gorzkiej czekolady 71% kakao,
110 g orzechów laskowych,
5/6 puszki mleka skondensowanego słodzonego,


Wykonanie:

Orzechy laskowe uprażyć na blaszce w piekarniku, lub na patelni. Wysypać na ręcznik papierowy zawinąć i pocierać. W ten sposób łatwo zejdzie brązowa skórka. Orzechy zmielić w malakserze, na płynne masło (tak jak masło orzechowe), troszkę to potrwa ale warto się pomęczyć dla efektu końcowego. Dobrej jakości czekoladę rozpuścić razem z mlekiem skondensowanym w kąpieli wodnej. Gdy czekolada już się rozpuści, wlewamy ją do zmielonych orzechów. Znowu miksujemy przez jakąś chwilkę do połączenia się składników. Przekładamy do słoiczka i staramy się nie wyjeść od razu całego łyżeczką :)


4 komentarze:

StudentsKitchen pisze...

Mmmmmm!<3 Skusiłaś mnie, zrobię! :D

Panna Malwinna pisze...

Taki domowy krem jest najlepszy :)

Pawel i Ola pisze...

Smakowicie się zapowiada :)
pozdrawiam z Arabii Saudyjskiej

Magda pisze...

Bardzo fajnie wygląda i zapewne dobrze smakuje :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...