poniedziałek, 2 września 2013

Chałka gigant

Chałka gigant, nie bez powodu Felipe nazwał ją „chałtanikiem”. Chałka rozmiarów niemowlaka, nie przesadzam, zobaczcie na zdjęcia poniżej. Stworzona specjalnie dla kremu czekoladowego - orzechowego na nasze weekendowe śniadania. Wcześniej piekłam chałkę, tę tutaj, która pochodzi Moich Wypieków. Postanowiłam jednak podrasować ją trochę… moja wersja wyszła bardziej puszysta i maślana. Przy wyrabianiu masa jest lekko klejąca, ale warto było się trochę pomęczyć dla takiego efektu.


Składniki:
500 g mąki pszennej,
20 g świeżych drożdży,
3 łyżki cukru,
250 ml ciepłego mleka (plus minus kilka łyżek),
70 g masła (roztopionego),
3 średnie jajka (zostawić sobie troszkę na posmarowanie chałki),


Kruszonka:
30 g masła,
60 g mąki,
30g cukru,





Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć do małej miseczki, zalać niewielką ilością letniego mleka, wsypać 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Zaczyn powinien mieć konsystencję śmietany. Odstawić na kilka  chwil, aby się ruszyły drożdże.


W dużej misce wymieszać resztę mąki z pozostałymi 2 łyżkami cukru, 3 lekko roztrzepanymi jajkami (zostawić sobie troszeczkę na posmarowanie chałki). Masło roztopić i wystudzić. Gdy zaczyn urośnie, dodajemy go do mąki, mieszamy. Dolewamy powoli letnie mleko i mieszamy do połączenia składników, będzie dosyć klejące, można troszkę podsypać mąką. Ciasto wykładamy na blat i wyrabiany na bardzo elastyczną masę. Pod koniec wyrabiania dodawać powoli rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz do połączenia się masła. Ciasto będzie miękkie, lśniące, lekko klejące i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości na około 1 h. P tym czasie ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią. Dzielimy na 6 równych części (lub na 12, wtedy powstaną 2 mniejsze chałki). Z każdej części ciasta robimy wałeczek i pleciemy chałkę, tutaj jest to dokładnie pokazane. Zaplecioną chałkę odstawić na 20 -30 minut do wyrośnięcia, a w między czasie przygotować kruszonkę, zagnieść i rozetrzeć w dłoniach, aż utworzy się kruszonka. Do pozostawionego jajka dolać troszeczkę mleka, posmarować nim dokładnie chałkę, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika piec około 45 -50 minut. Jak zacznie zbytnio się przypiekać z wierzchu, warto ją przykryć folią aluminiową. Upieczoną chałkę wystudzić na kratce, kroić najlepiej po całkowitym wystudzeniu.

3 komentarze:

kuchenny bałagan pisze...

Ale pięknie zapleciona i jak wyrosła :)

Julia Tattoo My Broccoli pisze...

Piekna, naprawde piekna chalka!

Agos pisze...

dziękuję. To jest mój ulubiony wypiek, zaraz po cieście drożdżowym. Można ją jeść w kółko.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...