niedziela, 2 czerwca 2013

Gruszkowe muffinki z kruszonką

Bardzo proste i bardzo smaczne muffinki z kawałkami gruszek i piernikową przyprawą. Całość pięknie połączyła się ze słodką kruszonką i tak powstały te cudeńka. Idealne do porannej kawki, jako drugie śniadanie, podwieczorek lub po prostu tak do schrupania. Z podanej porcji wyszło mi 15 muffinek.


Składniki:
250 g mąki
115 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
2 jajka,
120 ml oleju,
1 łyżeczka ekstraktu z wanili,
1 szklanka kefiru z grzybków kefirowych (może być maślanka, zwykły kefir lub mleko),
2 gruszki,

Kruszonka:
30g masła,
30g cukru,
60g mąki,

Składniki rozetrzeć w palcach, aż powstanie kruszonka


Wykonanie:
Gruszki obrać i pokroić w drobną kosteczkę, około 7x7 mm. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do pierników wymieszać w jednym naczyniu. W drugim naczyniu połączyć jajka, kefir, ekstrakt waniliowy i olej.

Składniki mokre połączyć ze składnikami suchymi, dodać gruszki, i wymieszać wszystko tylko do połączenia się składników.Foremkę na muffinki wypełniamy do 3/4 jej wysokości, a z wierzchu posypujemy kruszonką. Piec 20 -25 minut w 180*C.


2 komentarze:

Karmel-itka. pisze...

sama rozkosz!

Inspirowane Smakiem pisze...

O tak, robiłam podobne z jabłkiem i były obłędne!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...