poniedziałek, 4 lutego 2013

Pomarańczowa babka marmurkowa


Trzydzieści pięć stopni w cieniu a ja piekę babkę, chyba coś ze mną nie tak …. Babka wyszła przesmaczna, lekko pomarańczowa, z kakaowym paskiem w środku, bardzo puszysta, ozdobiona z góry pomarańczowym lukrem i orzechami laskowymi. Takie małe co nieco do kawki…..mrożonej ;). Mniam.


Składniki:
5 jajek,
160g cukru,
*pomarańczowy zapach,
120 ml oleju,
250g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao,
2 łyżki wody,
2 łyżki soku z pomarańczy i tyle cukru pudru aby powstał lukier,
*skórka pomarańczowa,
* garść orzechów laskowych rozdrobnionych,


Wykonanie:
Jajka ubić bardzo dokładnie z cukrem na puszystą masę, dodać pomarańczowy zapach, olej i dokładnie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i połączyć składniki. Część masy przełożyć do innego naczynia i dosypać jedną sporą łyżkę kakao. Masa wydała mi się lekko za gęsta, więc dolałam 2 łyżki wody. Przygotowaną foremkę wypełnić najpierw białą masą, a później masą kakaową. Wstawić do rozgrzanego do mniej więcej 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez około 35 – 40 minut. Warto sprawdzić po 35 minutach patyczkiem czy nie ma już surowego ciasta, ewentualnie jeszcze chwilkę dopiec, ale nie za długo bo babka za bardzo wyschnie. Upieczone ciasto wyjąć z pieca i z foremki, wystudzić na kratce.
Jak babka będzie już wystudzona można ozdobić lukrem. Dwie łyżki soku z pomarańczy wymieszać z taką ilością cukru pudru, aby powstał gęsty lukier. Dodać startą skórkę z pomarańczy. Tak przygotowanym lukrem polać babkę i ozdobić orzechami laskowymi.



1 komentarz:

Inspirowane Smakiem pisze...

Chciałabym mieć chociaż połowę z tych 35 stopni...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...