niedziela, 27 stycznia 2013

Maślane rogaliki drożdżowe


Nadszedł weekend, już nie mogłam się go doczekać, mimo że tydzień zleciał mi szybciutko to na sobotę czekałam od poniedziałku. Teraz jedynie w soboty mam więcej czasu na stworzenie czegoś słodkiego, no i na pokazanie tego szerszej publiczności. W tygodniu nie jest łatwo kiedy wychodzi się do pracy o 9 rano i wraca o 19 wieczorem. Zaczynam rozumieć tutejsze kobiety pracujące, które w ogóle porzucają przebywanie w kuchni i idą na łatwiznę kupując coś słodkiego w sklepie. Ja jednak tak nie umiem, nie gardzę sklepowymi ciachami, ale jak mam tylko czas w sobotę to wolę coś „ukręcić” samej. Mam w głowie tyle przepisów na słodkości, że braknie mi chyba weekendów. Dzisiaj, to znaczy już wczoraj zrobiłam rogaliki z nutellą, chodziły już za nami jakiś czas. W ciągu tego czasu przeglądałam Internet w poszukiwaniu odpowiedniej recepty. Bardzo spodobał mi się przepis z tego blogu, ja tylko jeszcze go bardziej podkręciłam. Więcej masła… witaminka D jest potrzebna ;), mniej cukru, tłuściutkie mleko…. Ale o tym poniżej, zapraszam na ucztę.. duuuuużo rogalików, 48 sztuk i wcale nie takich malutkich. Rogaliki wyszły puszyste, nie za słodkie, nadzienie z nutelli idealnie tutaj pasuje. Bardzo łatwo mi się je zawijało i nawet wyszły całkiem foremne mini słodkości. Cachitos !!!! – krzyknął Felipe jak je zobaczył. Bardzo podoba mi się to słowo :D


Składniki:
300 ml mleka 3%,
160 g masła,
½ szklanki cukru brązowego,
½ łyżeczki soli,
1 łyżka suchych drożdży,
4 jajka (3 całe i jedno żółtko, białko zostawiłam do posmarowania rogalików),
4 ½ szklanki mleka,


Wykonanie:
Podgrzać mleko z cukrem, odlać 1/3 szklanki, do reszty dodać masło. W odlanym w szklance mleku (musi być letnie) mieszamy drożdże i łyżeczkę mąki, odstawiamy na kilka minut, aż drożdże ruszą.
W misce przygotować mąkę z solą i jajami, wlać drożdżowy zaczyn i letnie mleko z rozpuszczonym masłem. Mieszać, aż połączą się składniki i zaczynamy zagniatać rękoma. Ma powstać gładkie elastyczne ciasto, na początku mi się bardzo lepiło ale z czasem przestało. Wyrabiać około 10 minut. Uformować kulkę, włożyć do naczynia, przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości, w zależności od temperatury otoczenia może to potrwać od 1 godziny do ponad 2… cierpliwości. Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, dzielimy na 4 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt okręgu na grubość około 5 cm. Dzielimy na 12 równych trójkątów. Na szerszy koniec każdego trójkąta nakładamy po łyżeczce nutelli. Ja w niektóre włożyłam gęsty dżem morelowy i powidła śliwkowe. Teraz zwijamy ciasto do środka i formujemy rogalika. Układamy na posmarowanej tłuszczem i posypanej manną blaszce. Przykrywamy  folią spożywczą i odstawiamy do napuszenia, tzn. około 30 minut. Wyrośnięte rogaliki smarujemy białkiem i wkładamy do rozgrzanego do 180̊C piekarnika na 10 – 12 minut lub do zarumienienia. Upieczone, przekładamy na kratkę i studzimy.


6 komentarzy:

kuchcikOla pisze...

wyglądają niezwykle pysznie! najbardziej kusi ich wnętrze :)

Ola pisze...

wyglądają jak 7 Days :D

Agos pisze...

dzięki dziewczyny, rogilika wyszły niesamowicie pyszne, nie mogę się opanować, żeby nie zjeść wszystkich... polecam

Brenia pisze...

Pychotka ;)

Magda pisze...

Właśnie piję kawę i chętnie bym do niej zjadła takiego przepięknego rogalika :)

Agos pisze...

więc masz powód aby w następny weekend zrobić sobie podobne rogaliki, koniecznie z nutellą ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...