wtorek, 24 czerwca 2014

Sernik waniliowy z truskawkami i galaretką

Po dłuższej przerwie wracam z przepisem na sernik. Deser, za którym tęskniłam bardzo. Teraz twarogu mam pod dostatkiem i gwarantuję Wam, że to nie jest sernikowy koniec, bo serniki uwielbiamy pod każdą postacią !! Ten jest bardzo tradycyjny: biszkopty, twaróg, wanilia, truskawki i galaretka. Wyszedł delikatny, puszysty, a słodkie truskawki dopełniły całości. Teraz czas na coraz bardziej skomplikowane sernikowe konstrukcje. Może pora na zmianę bloga na „Sernikowa Przygoda” ;)


Składniki:
1 kg twarogu z wiaderka,
300 g jogurtu bałkańskiego,
8 łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku),
1 opakowanie cukru waniliowego,
30 g żelatyny spożywczej,
70 ml zimnej wody,
2 galaretki truskawkowe,
*truskawki do dekoracji,
*biszkopty na spód,


Wykonanie:

Twaróg, jogurt oraz oba cukry zmiksować na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, aż napęcznieje. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż się rozpuści. Trzeba poczekać, aż żelatyna ostygnie, wtedy dodać 2 łyżki masy serowej i dokładnie rozmieszać. Teraz należy żelatynę wlewać powoli do pozostałej masy serowej i ciągle miksować, aż wszystko się ładnie połączy. Na tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkopty, wylać masę serową i wstawić do lodówki, aż stężeje. Galaretki rozpuścić w 800 ml wody, taką dobrze tężejącą wylewamy na udekorowany truskawkami sernik. Wstawić do lodówki aby wszystko się dobrze schłodziło.

2 komentarze:

Justyna Żak pisze...

wygląda rewelacyjnie:) zjadłabym kawałek:)

Martha pisze...

Wygląda świetnie! ; )
Taki lekki i delikatny sernik jest w sam raz na lato!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...