niedziela, 1 stycznia 2012

Pieczone pierogi z farszem pieczarkowo – kurczakowym

Obok przepysznego quiche ze szpinakiem, na naszym sylwestrowym stole znalazły się pieczone pierogi. Tutaj też muszę się przyznać, że pierogi robiłam pierwszy raz w życiu i to zupełnie samodzielnie. I po raz pierwszy były to pieczone pierogi. I chyba musiały smakować bo już ich nie ma, zostały pochłonięte, z czego bardzo się cieszę. Bardzo mi smakowały posmarowane lekko guacamole, które nadaje się prawie do wszystkiego. Pychota :D


Składniki na ciasto:
1 ½ mąki pszennej
½ szklanki mąki pełnoziarnistej
100 g zimnej margaryny
5 łyżek jogurtu naturalnego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli



Farsz:
Pierś z kurczaka cała (może być z rosołu lub ugotowana z kostką warzywną)
200 g pieczarek
1 cebula
1 papryczka aji
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Dodatkowo do posmarowania wierzchu:
1 jajko wymieszane 2 łyżkami wody
Sezam do posypania


Wykonanie:
Mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i margaryną siekamy nożem. Dodajemy jogurt naturalny i zagniatamy ciasto, w miarę potrzeby dodajemy troszkę zimnej wody. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Pieczarki obieramy i kroimy na kosteczkę, to samo robimy z cebulą i papryczką aji. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Po tym czasie dodajemy papryczkę aji, lekko podsmażamy i na koniec wrzucamy pieczarki i smażymy, aż zmiękną. Odstawiamy do wystygnięcia. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do pieczarek, całość mieszamy i przyprawiamy według gustu.
Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkujemy na ok. 4 mm, wycinamy koła (i mnie mniej więcej o średnicy 10 cm) i wypełniamy farszem pieczarkowo – kurczakowym. Sklejamy dokładnie pierogi i układamy na blasze. Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem i sypiemy sezamem. Pieczemy około 30 -35 minut w 180*C.

Smacznego !!!

2 komentarze: