Oto moje popisowe danie wieczoru Sylwestrowego w Chile. Po raz pierwszy robiłam jakąkolwiek tarte, baaa…. po raz pierwszy jadłam szpinak, więc zupełnie nie wiedziałam jak całość ma smakować. Na szczęście wszystko wyszło bardzo smaczne, a szpinak wcale nie jest taki okropny jak mówią niektórzy. Wszystkim smakowało i już teraz mam milion innych pomysłów na nadzienie do tego kruchego ciasta. Możliwości są nieograniczone, tutaj w Chile takie danie jest bardzo popularne. Na pewno nie jest to moje ostatnie quiche w życiu. Z wierzchu lekko polałam sosem czosnkowym co dało lekkiej ostrości potrawie. Polecam na kolacje.
Składniki na kruche ciasto:
1 ½ szklanki mąki
1 jajko
125 g margaryny (z masłem pewnie jeszcze smaczniejsze)
½ łyżeczki soli
kilka łyżeczek zimnej wody w razie gdyby masa była zbyt sucha
Farsz:
duża torba świeżego szpinaku lub kostka mrożonego
1 bardzo duża cebula lub kilka mniejszych
1 papryczka aji drobno pokrojona
1 łyżka mąki pszennej
2 jajka
200 g kremówki (około ¾ szklanki)
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
½ szklanki startego sera żółtego
Wykonanie:
Margarynę posiekać z mąką i solą, dodać pozostałe składniki. Zagnieść szybko ciasto i wstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkować i umieścić w formie uprzednio wysmarowanej masłem lub jakimkolwiek innym tłuszczem. Całość obciążyć ryżem lub fasolką. Po prostu na cieście położyć papier do pieczenia i wysypać ryż. W ten sposób nasze quiche będzie bez żadnych nierówności na powierzchni. Piec z obciążeniem 15 minut w 200*C a potem 5 minut bez obciążenia. Odstawić do przestudzenia.
Świeży szpinak uprzednio porządnie oczyścić pod bieżącą wodą i poodcinać łodygi. Wrzucić na 3 minuty do gotującej się wody, po tym czasie odcedzić i polać zimną wodą. Odstawić do osuszenia. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju z papryczką aji, kiedy będzie już miękka, dodać szpinak i lekko podsmażyć całość. Odstawić do wystudzenia. W między czasie zrobić sos: jajka wymieszać z kremówką, mąką i przyprawami, dodać wystudzony szpinak, na koniec ser żółty i całość wymieszać. Wypełnić nadzieniem nasze quiche i wstawić do piekarnika na 30 minut. Piec w temperaturze około 180*C.
Smacznego !!!
boska, zdecydowanie kradne ten przepis!
OdpowiedzUsuńpo prostu wpraszam się! na tę wspaniałą potrawę
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda :-) Polecam też szpinak z dodatkiem sera typu feta, świetne połączenie.
OdpowiedzUsuń