Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody)
1 jajko
1 kubeczek jogurtu naturalnego
¼ szklanki mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
½ szklanki oleju
40 ml amaretto
Czekolada z migdałami posiekana w kostkę
Wykonanie:
Jak prawie przy każdych muffinkach, przygotowujemy dwa naczynia. W jednym mieszamy wszystkie składniki mokre: mąka, cukier, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy: roztrzepane jajko, mleko, jogurt, ekstrakt waniliowy, olej, rozpuszczoną kawę i amaretto. Zawartość obu naczyń łączymy, mokre do suchych i mieszamy do połączenia składników, na koniec wrzucamy posiekaną czekoladę. Masę wykładamy do foremki muffinkowej wysmarowanej masłem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180*C.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz