niedziela, 9 czerwca 2013

Cabritas - czyli popcorn w karmelu

W Polsce dopiero się pojawia, ludzie dopiero teraz uzmysławiają sobie, że popcorn nie tylko z solą jest przepyszny. Tutaj natomiast popcorn z solą jest zupełnie czymś prawie nieznanym. Co kraj to obyczaj, powtarzam sobie.... robiąc cabritas :) Widziałam kilka sposobów na zrobienie słodkiego popcornu. Ja wybrałam najlepszy, chyba najsmaczniejszy, na pewno najszybszy i bardzo prosty w zrobieniu. 


Potrzebujemy tylko:
100 g ziaren popcornu,
1 szklanka cukru,
łyżka masła,


Wykonanie:
Popcorn uprażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Odłożyć na chwilkę. W międzyczasie cukier rozpuścić, aż powstanie karmel. Najlepiej zrobić to w szerokiej patelni z podwójnym dnem, pod koniec dodać masło i wymieszać dokładnie, zestawić z ognia. Wsypać popcorn i bardzo szybko wymieszać łyżką, karmel bardzo szybko stygnie, trzeba się śpieszyć. Kiedy ziarenka popcornu będą całe pokryte karmelem, odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Na pewno posklejają się w duże bryły, ale po ostygnięciu łatwo je rozdzielić. 

Teraz tylko włączyć jakiś dobry film i można jeść. Z podanej porcji wychodzi spoooora micha, dla dwóch :).

2 komentarze:

  1. Uwielbiam popcorn na słodko!! Mój zdecydowanie ulubiony.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie,
    zauważyłam, że masz kilka widgetów z innych str. na swoim blogu. Dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.

    Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1200 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.

    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń