niedziela, 6 stycznia 2013

Filipowy tort urodzinowy


Oj tak, to już drugie urodziny z Felipe razem, mimo że znamy się już ponad siedem lat, dopiero w tym roku mogłam upiec mu prawdziwy tort. A że mój łasuch uwielbia czekoladę, orzechy i kawę, nie było dla mnie problemem wymyślenie takiej kombinacji. Przełożone czekoladowo - kawowym kremem maślanym orzechowe biszkopty nasączone rumowym ponczem, idealne połączenie. Tort jak na jeden z niewielu w moim życiu zrobionych, wyszedł przepyszny. Wszystkie smaki idealnie ze sobą współgrają, zbalansowane proporcje dały wyśmienity efekt. Chyba zacznę częściej robić torty, może nawet zrobię sobie już niedługo na moje urodziny, kto wie….kto wie…


Składniki na orzechowy biszkopt na tortownicę o Ø26cm:
  •          8 jajek (białka i żółtka oddzielnie),
  •          2 szklanki orzechów włoskich + około 2 garści do dekoracji (zmielić)
  •          1 szklanka mąki pszennej,
  •          1 niepełna szklanka cukru,
  •          2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,


Składniki na krem czekoladowo – kawowy:
  •          500 ml mleka,
  •          ½ szklanki mleka,
  •          3 łyżki mąki pszennej,
  •          3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  •          1 spora łyżeczka kawy rozpuszczalnej (u mnie Nescafe Alta Rica)
  •          2 łyżki kakao,
  •          2 żółtka,
  •          200 g czekolady (u mnie 100 gorzkiej i 100 mlecznej),
  •          250 g masła
  •          ½ szklanki cukru (można zwiększyć lub zmniejszyć ilość cukru w zależności jakiej czekolady użyjemy,


Poncz:
  •          500 ml ciepłej wody,
  •          Sok z ½ cytryny,
  •          Cukier do smaku,
  •          30 ml rumu,
  • ·         Można dodać troszkę kawy rozpuszczalnej,


Wykonanie:
Białka ubić na sztywno. Kiedy już będą dobrze ubite powoli dosypywać cukier i miksować, następnie dodawać po jednym żółtku za każdym razem dobrze ubić. Do ubitej masy dodać zmielone orzechy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać tylko do połączenia składników. Wylać na przygotowaną wcześniej tortownicę i wsadzić do nagrzanego do 180 ̊ C piekarnika na około 45 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka.
Upieczony biszkopt zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około godzinę, później wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przekroić na 3 blaty.

Można zabrać się za robienie kremu. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli w naczyniu z gotującą się wodą ustawić naczynie z czekoladą w środku. Trzeba pilnować, aby naczynie z czekoladą nie dotykało powierzchni wody. 500 ml mleka zagotować z cukrem i kawą. W szklance z pozostałym mlekiem rozmieszać obie mąki, kakao i żółtka. Do zagotowanego mleka powoli wlewać czekoladę i dokładnie wymieszać, następnie też powoli wlewać mleko z mąkami i mieszać całość, aż zgęstnieje. Pogotować jeszcze troszkę i odstawić do całkowitego wystudzenia.
W naczyniu zmiksować masło na puszystą masę, później dodawać po łyżce nasz budyń i dokładnie zmiksować.

Przekładanie tortu:
Pierwszy blat nasączyć ponczem, przełożyć kremem. Nałożyć kolejny blat biszkoptu, nasączyć i przełożyć kremem. Ułożyć ostatni blat, nasączyć. Całość pokryć pozostałym kremem i udekorować mielonymi orzechami. Wstawić do lodówki. 

2 komentarze: