Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
Sok z 4 cytryn
4-5 łyżek miodu
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki rozmarynu
Sól, pieprz, papryka czerwona
Wykonanie:
Filety oczyścić i przekroić na pół, posypać solą i pieprzem oraz czerwoną papryką. Tym ostatnim dosyć solidnie. Z cytryn wycisnąć sok, wymieszać z miodem, oliwą i ziołami. Kawałki kurczaka maczać w sosiku i przekładać do naczynia żaroodpornego. Polać resztą sosu. Wstawić do piekarnika na 30-40 minut. Od czasu do czasu polewając kurczaka naszym sosem. Ja podałam z ryżem i pomidorami z cebulą.
Smacznego !!!
Jak dla mnie chyba też zbyt cytrusowo, patrząc na ilość soku z cytryny ;) Ale to oryginalna i na pewno bardzo smakowita propozycja!
OdpowiedzUsuń