piątek, 20 stycznia 2012

Soczewica z chorizo i boczkiem

Muszę się przyznać, że w Polsce nigdy w życiu nie jadłam soczewicy i żałuję bardzo, że tak późno ją poznałam. Może i nie wygląda zachęcająco ale smak rekompensuje wszystko. Soczewica poza tym jest bardzo zdrowa, zawiera dużo żelaza no i przede wszystkim nie produkuje tzw. „gazów” hihihihi. Po ostatniej fasoli mieliśmy koncert na trzy trąbki ;). Danie, które prezentuje dziś bardzo często je się w Chile, jest bardzo pożywne i smaczne. I ile kucharek, tyle wersji dania. Ja przedstawiam tą najbardziej wypasioną wersję: z boczkiem i chorizo. Znaleźć też tam można i ryż i paprykę czerwoną lub zieloną (w zależności jaka aktualnie jest na stanie).  A teraz marsz do sklepu po soczewicę !!! polecam bardzo :D


Składniki:

250-350 g soczewicy

1 cebula

3 ząbki czosnku

½ papryki zielonej

2 listki laurowe

Sól i pieprz do smaku

Kilka plasterków boczku

Kilka kiełbasek chorizo

1 kostka warzywna

około ½ szklanki ryżu


Wykonanie:

Soczewice moczymy około 30 minut w zimnej wodzie. W między czasie kroimy drobno w kosteczkę cebulę, czosnek w plasterki i paprykę w kostkę mniej więcej 1 cm. Do dużego garnka wlewamy troszkę oliwy i wrzucamy cebulę z czosnkiem, smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy paprykę i smażymy kilka minut. Po tym czasie dodajemy odsączoną soczewicę, troszkę podsmażamy całość i później zalewamy bulionem warzywnym tak aby woda pokrywała soczewicę na 2-3 palce. Wrzucamy listki laurowe i gotujemy, aż soczewica będzie w miarę miękka. Na osobnej patelni przygotowujemy boczek i chorizo. Paski boczku kroimy w mniejsze plasterki i smażymy (najlepiej na patelni teflonowej bez tłuszczu). Kiedy tłuszczyk się wysmaży z boczku, przekładamy go do naszego garnka z soczewicą. Teraz czas na chorizo. Na tej samej patelni smażymy nasze kiełbaski przekrojone wzdłuż, do zarumienienia. Kiedy będą gotowe, wrzucamy do garnka z soczewicą i gotujemy dalej. Wsypujemy ryż, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy do momentu, aż ryż i soczewica będą miękkie. Ot cała filozofia, ale jaka smaczna :)


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz