Składniki:
Na spód
160g herbatników „petitków”
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao
150 g miękkiego masła
Na masę:
1 łyżka żelatyny
¼ szklanki mleka
225 g serka typu Philadelphia (w temp pokojowej)
3 jaja
300-400 g masy kajmakowej
Wykonanie:
Herbatniki mielimy w blenderze razem z cukrem i kakao, dodajemy po trochu masło i miksujemy aż powstanie w miarę gładka masa. Tortownicę wykładamy folią aluminiową na spodzie i po brzegach, wykładamy nasz ciasteczkowy spód i wypełniamy całe dno tortownicy. Pieczemy około 10 minut aż się zezłoci. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia.
W szklance z mlekiem rozpuszczamy łyżkę żelatyny i odstawiamy na 2 minuty. W osobnym naczyniu miksujemy serek na gładką masę, dodajemy po kolei jajka i na końcu mleko z żelatyną. Ubijamy około 2 minut, po tym czasie dodajemy po trochu masy kajmakowej i ubijamy na wolniejszych obrotach. Wylewamy na wcześniej upieczony spód i wkładamy do piekarnika na około 35-40 minut. Piec w temp ok. 180*C, aż nasz masa serowo kajmakowa się zetnie. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem można udekorować z wierzchu tartą czekoladą lub zrobić polewę.
Smacznego !!!
Musi być pyszne, świetny przepis, warty wyprobowania;)
OdpowiedzUsuńO, jaki nieskomplikowany przepis a ciacho wygląda bardzo smakowicie! :D
OdpowiedzUsuńCos mi sie wydaje ze jutro zrobie to ciacho :) Znajoma na kawe przychodzi wiec bedzie jak znalazl :)
OdpowiedzUsuńpolecam, tylko jak masz mniejsza tortownice to lepiej,taka 20-22 cm średnicy. moja miała 26 i dlatego takie płaskie wyszło.
OdpowiedzUsuń