wtorek, 13 grudnia 2011

Ryż zapiekany z jabłkami

Pamiętam dawno temu moja mama robiła zapiekany ryż z jabłkami. Na długo zapomniałam o nim, teraz kiedy mam dużo czasu na wspominanie, przypomniało mi się o nim. Pamiętam, że był pyszny z górą jabłek i cynamonem. Postanowiłam przygotować go tutaj, tylko nie pamiętałam przepisu, więc improwizowałam. Wyszło pysznie i słodko z mnóstwem cynamonu, tak jak lubię. Polecam :)





Składniki:
1 ½ szklanki ryżu
1 szklanka mleka
2 szklanki wody
4-5 dużych jabłek
1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)
Cynamon (ile dusza zapragnie)
3 łyżki cukru białego do białka
Cukier brązowy do posypania jabłek (ile dusza zapragnie)
Garść rodzynek (wymoczonych w gorącej wodzie)
1 łyżeczka masła




Wykonanie:
Ugotować ryż z mlekiem i wodą (powinien być sypki, mi niestety ta sztuka tym razem się nie udała, ale i tak był smaczny). Kiedy będzie gotowy i lekko ciepły dodać łyżeczkę masła i żółtko, całość wymieszać. Ubić pianę z białka, kiedy będzie sztywna, dodać cukier i ubijać chwilkę. Zetrzeć jabłka na dużych oczkach tarki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i nałożyć połowę ryżu. Na ryż ułożyć jabłka, posypać cukrem, cynamonem i rodzynkami. Przykryć resztą ryżu. Na koniec wyłożyć piankę z białka. Zapiekać w piekarniku przez 20-30 minut w temperaturze 180-190*C.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz