tag:blogger.com,1999:blog-5065903561857740305.post3448872798329171937..comments2023-06-16T18:13:46.577+02:00Comments on Moja słodka przygoda w kuchni: Lek na całe złoAgoshttp://www.blogger.com/profile/17271745982286211992noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-5065903561857740305.post-14642295893683810372016-06-22T19:35:14.450+02:002016-06-22T19:35:14.450+02:00Witam :)
Już sporo czasu minęło od ostatniego kome...Witam :)<br />Już sporo czasu minęło od ostatniego komentarza pod tym tematem grzybka... Ja dopiero zaczęłam moją przygodę z nim i szukam właśnie czegoś o skutkach ubocznych. Kilka dni temu wypiłam pierwszą szklaneczkę kefiru, był przepyszny. Niestety za kilka godzin miałam potworny ból żołądka i brzucha. Nic w tym czasie nie jadłam innego, więc myślę,że to przez ten kefir. Na drugi dzień ledwo chodziłam, ale na wieczór wypiłam ok 1/3 szklanki. Ból na noc minął, ale na drugi dzień popołudniu powrócił. <br />Może ktoś miał podobne doświadczenia ? Zastanawiam się czy dalej próbować, czy jednak odstawić. <br />Pozdrawiam serdecznie :)Asiahttps://www.blogger.com/profile/01773624792492934476noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5065903561857740305.post-21430607546380249282013-06-29T15:08:38.060+02:002013-06-29T15:08:38.060+02:00A czy ktoś wie, skąd pobiera się ten grzybek ? he ...A czy ktoś wie, skąd pobiera się ten grzybek ? he heAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5065903561857740305.post-59122304447665115622013-05-25T18:54:31.804+02:002013-05-25T18:54:31.804+02:00Od napisania postu minęło sporo czasu,ja nadal pij...Od napisania postu minęło sporo czasu,ja nadal piję kefir z grzybka tybetańskiego. Nie jest to teraz jednak regularnie i codziennie, ale zawsze mam go pod ręką. Robię koktajle, jem z granolą. Ostatnio zrobiłam nawet proziaki na tym kefirze, wyszły przepyszne. Naleśniki, babki, muffinki... więc jak nie mam ochoty na sam kefir, mieszam go gdzie popadnie.<br /><br />Muszę przyznać, że bardzo poprawiłam mi się odporność organizmu, w ciągu roku przeziębiłam się tylko jeden jedyny raz. Przeziębienie bardzo szybko zwalczyłam sokiem z cytryny i właśnie kefirem. Trawienie też jakby się uspokoiło, ale trzeba było wprowadzić też kilka dodatkowych zmian w żywieniu. Z mojego doświadczenie stwierdzam, że grzybek mi nie zaszkodził i pomógł w uregulowaniu mojego brzusia. Agoshttps://www.blogger.com/profile/17271745982286211992noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5065903561857740305.post-87815289665934195562013-05-25T01:35:14.184+02:002013-05-25T01:35:14.184+02:00Mi sie wydaje,ze jak komus zaczyna byc zle po kefi...Mi sie wydaje,ze jak komus zaczyna byc zle po kefirze z grzybka to wlasnie rekacja,ze cos w organizmie bylo.Jak to mowia najpierw musi byc gorzej,zeby bylo lepiej.<br />Ja tez pije i czuje sie swietnie zwlaszcza brzuch,ktory od lat dokuczal faszerowalam sie tabletkami jak glupia,lazilam znerwicowana,nie moglam spac usypialam o 4 rano,zeby o 6 wstac.Teraz spie jak zabita,wstaje wypoczeta,nerwy odeszly:-).Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5065903561857740305.post-90405860070078900952012-05-24T21:52:57.209+02:002012-05-24T21:52:57.209+02:00Smak Chwili
Musisz wyczuć moment, kiedy mleko zacz...Smak Chwili<br />Musisz wyczuć moment, kiedy mleko zaczyna się już ścinać na wierzchu, powąchaj, zamieszać łyżką - drewnianą ;) i spróbuj smaku, jak bedzie bardzo bardzo kwaśny to za bardzo się skisił, mało kwaśny po zlaniu i włożeniu do lodówki na kilka godzin dostaje troche mocy i jest wtedy idealny. Może być tak, że już po 20h bedzie gotowy w wyższej temperaturze, raz wyjdzie za kwaśny, drugi raz w sam raz. Co do alergii to tutaj popytałam się ludzi i jednej osobie wyskoczyły czerwone plamy na ciele po wypiciu takiego kefiru. Bóle w brzuchu, może za duża dawka naraz ?? i zaczęło działać "z kopyta". Jeżeli sytuacja się powtórzy, to możemy zaliczyć to do skutów ubocznych. Powodzenia w testowaniu.Agoshttps://www.blogger.com/profile/17271745982286211992noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5065903561857740305.post-16952984126074957202012-05-24T20:44:50.164+02:002012-05-24T20:44:50.164+02:00Wiesz Agos, ale tak sobie skojarzyłam fakty i chyb...Wiesz Agos, ale tak sobie skojarzyłam fakty i chyba masz racje, wtedy kiedy piłam grzybka było bardzo gorąco a piłam go po 24 godzinach, może przefermentował.. ? Jutro spróbuje znowu, bo czułam się po nim świetnie i smakował mi również bardzo.. Ja też przeleciałam internet w poszukiwaniu skutków ubocznych i nic nie znalazłam.. dlatego tutaj napisałam o moich.. muszę spróbować jeszcze raz, i się przekonam..Smak Chwilihttp://www.smakchwili.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5065903561857740305.post-69362375967581946912012-05-24T16:06:39.464+02:002012-05-24T16:06:39.464+02:00dzięki Olu M. za komentarz.
Niestety mąki w Chile ...dzięki Olu M. za komentarz.<br />Niestety mąki w Chile nie są tak dobrej jakości jak te nasze polskie. Nie ma też takiej różnorodności. Przetestowałam chyba już wszystkie dostępne na rynku. Na dzień dobry odrzuciłam wszystkie z dodatkiem spulchniającym. Nie ma tutaj kwaśniej śmietany, jak również dobrego twarogu. O kapuście kiszonej można zapomnieć. Jest na to jedna rada, zrobić samemu. Kapustę można bez problemu ukisić, gorzej z twarogiem czy śmietaną, brakuje "mleka od krowy", wszystko kartonowe UHT. Twaróg będę próbować robić z tego kefiru powyżej. Jest babrania z tym ale warto pokazać chilijczykom nasze smaki.Agoshttps://www.blogger.com/profile/17271745982286211992noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5065903561857740305.post-72639388141610476622012-05-24T15:47:01.043+02:002012-05-24T15:47:01.043+02:00Wspanialy blog! Bardzo sie ciesze, ze na niego tra...Wspanialy blog! Bardzo sie ciesze, ze na niego trafilam, poniewaz sama mierze sie z kuchnia chilijska... Niestety nie wszystkie przepisy przywiezione z Polski sie udaja, moze to kwestia maki...? Pozdrawiam serdecznie, Ola M.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5065903561857740305.post-63454093859939597722012-05-24T13:12:54.044+02:002012-05-24T13:12:54.044+02:00Smak chwili,
Dzieki za komentarz, pisząc o metalu...Smak chwili, <br />Dzieki za komentarz, pisząc o metalu nie sugerowałam, że akurat Ty grzybka tak potraktowałaś. Wiele osób o tym nie wie, sama przez 3 dni używałam metalu i nic się nie stało ani mi ani grzybkowi. Możliwe, że masz jakąś alergie na to, nie znalazłam zadnych informacji dotyczących skutków ubocznych. To co napisałam na blogu, to są jedynie moje obserwacje i opinie na temat napoju. Odnośnie tych 20 dni, dzięki za informacje. Można, ale nie trzeba koniecznie trzymać się tego. To jest zalecane przy konkretnej kuracji. Nie wyczytalam też nigdzie jaka powinna być konktretna dawka kefiru, dlatego nie umieścilam tych informacji. Za miesiąc, kiedy będę już bardziej doświadczonym pijaczem dam relacje, czy coś się zmieniło przy takiej dawce jaką stosuje. Pozdrawiam.Agoshttps://www.blogger.com/profile/17271745982286211992noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5065903561857740305.post-37641458437765136642012-05-24T07:31:21.669+02:002012-05-24T07:31:21.669+02:00Agos, dobrze wiem, że metal zabija grzybka i mogę ...Agos, dobrze wiem, że metal zabija grzybka i mogę zapewnić, że u mnie tego kontaktu nie miał. Grzybka ujmowałam gdy się rozrastał, więc też wszystko tak jak powinno. I tak nikt się nie przekona dopóki nie spróbuje na własnej skórze.<br />Nie rozumiem dlaczego niektórym łatwiej uwierzyć jest w to, że coś ktoś zrobił nie tak, niż w to,że to cudo na nieśmiertelność też może mieć skutki uboczne. Każdy ma inny organizm i na każdego może mieć inny wpływ. Mojemu mężowi nic nie było, a ja, mama i teściowa już miałyśmy problem. <br /><br />Ja czekam na opinie doświadczonych wypijaczy grzybka. Nie wspomniano tutaj o tym, że grzybka należy pić przez 20 dni i następnie zrobić 10 dni przerwy, oraz to że najlepiej pić go na noc.Smak Chwilihttp://www.smakchwili.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5065903561857740305.post-2946936826500044882012-05-23T22:35:44.501+02:002012-05-23T22:35:44.501+02:00Jak na razie nie odczuwam żadnych skutków ubocznyc...Jak na razie nie odczuwam żadnych skutków ubocznych po grzybkach, o których wspomina "Smak Chwili". Piję szklankę 300ml dziennie od ponad tygodnia. Możliwe, że te dolegliwości były spowodowane tym, że grzybki zostały potraktowane metalem, którego podobno nie znosi. Może zachodzą jakieś zmiany chemiczne i już nie działa tak jak powinien. Niestety też nie znalazłam więcej informacji na ten temat. Jak na razie będę kontynuowała moją kurację, bo widzę efekty. Wysypiam się wreszcie, nie chodzę w dzień zmęczona, chłop chory w domu a mnie jeszcze nie złapał zarazek. Na różnych ludzi może różnie działać, ale muszę powiedzieć że warto spróbować. Koszt nie jest taki wielki a jak pomoże to jeszcze lepiej. Co do smaku, faktycznie jest trochę kwaśny, ale można to kontrolować. Z zasady grzybek potrzebuje 24h na przefermentowanie mleka, ale on ciągle się rozrasta i należy albo dodawać więcej mleka, albo ująć grzybka. W cieple też grzybek przefermentuje szybciej, np już po 18h. dla mnie najlepszy efekt dają 2 łyżki grzybka na 500 ml mleka, z 1,5% tłuszczu i 24h w temp około 17-20*C. Dziękuje za komentarze i polecam z całego serca "pajaritos".Agoshttps://www.blogger.com/profile/17271745982286211992noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5065903561857740305.post-9354211891596435672012-05-23T22:16:23.265+02:002012-05-23T22:16:23.265+02:00moja mama też robiła i piła, mi jakoś to nie wchod...moja mama też robiła i piła, mi jakoś to nie wchodzi - może i pomaga na dużo dolegliwości ale jak dla mnie zbyt kwaśne , pozdrawiam śliczne zdjęciakasandraa6http://magiawkuchni.blox.pl/htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5065903561857740305.post-41092011349337401552012-05-23T21:15:39.934+02:002012-05-23T21:15:39.934+02:00Też nie dawno robiłam ten kefirek z grzybka tybeta...Też nie dawno robiłam ten kefirek z grzybka tybetańskiego, jeśli chodzi o efekty to czułam zmianę, czułam się świetnie, odzyskałam siły witalne, byłam rześka i mogłabym góry przenosić. Ale po tygodniu picia dostałam skurczów żołądka, które trzymały mnie przez ok 3 dni, nigdy nie miałam problemów żołądkowych, ani nie jadłam w tym czasie rzeczy które mogłyby mi zaszkodzić, musiałam odstawić grzybka no i przeszło. Moja mama znowu dostała straszne uczulenie, takie wielkie bąble czerwone w trakcie stosowania grzybka. Lekarz zalecił jej odstawienie go.. Ja za jakiś czas spróbuję znowu czy znów będzie tak na mnie działał, bo czułam się .. Piszę o moich dolegliwościach, dlatego, że na internecie nie doszukałam się skutków ubocznych a może warto o tym wspomnieć.Smak Chwilihttp://www.smakchwili.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5065903561857740305.post-45471906926980317482012-05-23T19:51:20.915+02:002012-05-23T19:51:20.915+02:00no coś takiego :O muszę spróbować.no coś takiego :O muszę spróbować.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03539945860096094464noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5065903561857740305.post-24387383956139172442012-05-23T16:45:31.784+02:002012-05-23T16:45:31.784+02:00Mój znajomy, który jest niewidomy pił napój z grzy...Mój znajomy, który jest niewidomy pił napój z grzybków, ale zupełnie mu nie pomógł, a wręcz zachorował miał problemy z jelitami.ILoveBake.plhttps://www.blogger.com/profile/09710395867137494934noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5065903561857740305.post-27129287822531838462012-05-23T10:25:45.138+02:002012-05-23T10:25:45.138+02:00Ja również należę do zadowolonych użytkowników grz...Ja również należę do zadowolonych użytkowników grzybka:) z ogromnym sceptycyzmem podeszłam do niego na początku, bo mleka pić nie mogę, ale okazało się że kefir z grzybka mi służy.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5065903561857740305.post-44517194952005660112012-05-23T08:17:42.758+02:002012-05-23T08:17:42.758+02:00My do domowego kefiru wykorzystujemy zamiast bakte...My do domowego kefiru wykorzystujemy zamiast bakterii kefirowych kilka łyżek zwykłego kefiru. Wychodzi świetny:)Onahttps://www.blogger.com/profile/10797495415364564389noreply@blogger.com